Despre autor

Bună, mă numesc Vasile Lazăr, am 50 de ani şi sunt profesor de educație fizică şi sport la Colegiul Național de Informatică, Piatra Neamţ, din anul 1997.

 

Cele mai notabile realizări avute cu elevii colegiului sunt: participarea de nenumărate ori cu elevii la Olimpiada Natională a Sportului Şcolar, etapa naţională la şah(fete şi/sau băieţi), dar şi o menţiune la etapa natională cu echipa de baschet băieţi.

Sunt masterand în „Psihologie şi consiliere educaţională”, în urma acestui master şi în urma experienței acumulate în activitatea cu elevii am iniţiat şi coordonat în anii 2017, 2018, 2019 o revistă şcolară(„Aleg sănătatea şi fericirea”). Iată ce am scris la prefaţa acestei reviste: 

Dragii noşti elevi, sunteţi esenţa acestei reviste. La fel cum voi învăţaţi de la părinţi, profesori, prieteni(care pot fi tot părinţii, profesorii şi alte persoane cu care intraţi în contact  în viaţa de zi cu zi) şi ei pot învăţa de la voi despre: idealurile voastre( şi despre motivul pentru care vi le stabiliţi), despre sănătatea voastră fizică şi psihică(şi despre ce metode folosiţi în menţinerea armoniei şi reechilibrarea vitalităţii, despre alimentaţia raţională(în care fast-food-ul nu ar trebui să ocupe un loc aşa mare), despre provocările cu care vă confruntaţi (şi despre cum reuşiţi să le depăşiţi), despre relaţiile cu colegii (şi care este impactul personalităţii voastre asupra celorlalţi şi cum vă influenţează legătura cu ceilalţi), despre veselia şi bucuriile voastre( şi modul în care starea de bine vă poate schimba ziua şi…, de ce nu?, destinul), despre atitudini şi comportamente( şi depre modul în care puteţi să vă educaţi reacţiile la diverşi stimuli- verbali, auditivi, kinestezici…), despre hobby-urile şi întâmplările personale( şi poveştile voastre de iubire-prietenie), despre succesele voastre(şi cum le-aţi realizat). Există o puternică relaţie reciprocă între starea generală de sănătate pe de o parte şi gânduri, sentimente, comportament şi psihic pe de altă parte. De aceea, asta îşi propune această revistă: să educe, să motiveze, să inspire pe elevi, să înlocuiască acele deprinderi şi obiceiuri ce distrug echilibrul fizic şi psihic cu un mod de viaţă care promovează sănătatea. De aceea sunt mai multe secţiuni ale revistei , pentru a putea , oarecum, cuprinde toată paleta de “elemente” care ar putea induce o stare de sănătate pe plan fizic , dar şi pshic. Dezvoltarea personală, nici în teorie nici în practică nu este un concept simplu sau unanim înțeles. Pentru unii, dezvoltare personală înseamnă creșterea încrederii în sine, pentru alții spiritualitate, pentru alții gestionarea stresului, pentru alții ieșirea din zona de confort, pentru alții atingerea succesului, pentru alții autocunoaștere, pentru alții relații armonioase, pentru alții stabilirea obiectivelor și evident lista poate continua… Ce faci tu în fiecare zi se numește dezvoltare personală dacă are un rezultat de creștere interioară. Dezvoltare personală înseamnă a trece la acțiune. Așadar dacă azi ești exact ca și ieri, poți spune că ai identitate, dar nu că te-ai dezvoltat. Dezvoltarea personală este să poți deveni mai sănătos, mai  luminos, mai bun, mai fericit decât ieri. Să poți observa un progres în direcția pe care tu ți-o dorești.                            

Din august 2024 sunt calificat în domeniul „Consilier pentru dezvoltare personală”(sper ca în viitor să deschid un cabinet în acest domeniu pentru copii şi adulţi – fiind un domeniu aşa de vast, mai am încă multe de învăţat şi de perfecţionat).

 

Iubesc cărţile de psihologie, spiritualitate, ezoterism, filozofie si dezvoltare personală, dar îmi plac mult şi poeziile. Următoarea mea carte va cuprinde mai multe poezii, plus două întâmplări moralizatoare(pe care le-am scris în timpul studenției) şi o scurtă povestire SF-care va avea ca punct de plecare câteva gânduri din cartea ,,Bătrânul înţelept şi discipolul.

Totuşi, cea mai mare realizare a mea sunt cei trei copii, doi băieţi studenţi şi o fată în clasa a VII-a, şi bineînțeles această carte, pe care o consider ,,copilul meu de suflet” la care lucrez mai intens de aproximativ 3 ani(primele gânduri din carte le-am scris cu aproximativ 8-9 ani în urmă).

  Cartea ,,Bătrânul înţelept şi discipolul”  este o călătorie prin spatiul spiritual şi ezoteric, care va influenţa, cu siguranţă, în mod pozitiv dezvoltarea personală.

Cartea tipărită(format A5-185pag.), eBook-ul şi/sau audiobook-ul pot fi comandate şi prin REVOLUT (mesaj prin WhatsApp la nr. 0758396818). Comenzile pentru cartea tipărită sunt doar pentru România (eBook-ul și audiobook-ul pot fi comandate şi din altă ţară).

Am rugămintea de a distribui acest link al site-ului (www.vasilelazar.ro ) dacă ţi-a plăcut şi consideri că ceea ce am scris în carte(solicită un fragment gratuit) rezonează cu concepţia ta despre viaţă în general.     MULŢUMESC!

Cartea Bătrânul înţelept şi discipolul a fost scrisă în memoria:

· Bunicului meu, Năstasă Grigore, un suflet cu o poftă de viaţă ieşită din comun, de o reală autenticitate, un maestru al glumelor şi al farselor; de la spiritul căruia am preluat predispoziția de a vedea partea bună în orice situaţie şi de a spune glume sau bancuri.

· Tatălui meu, Lazăr Vasile, un suflet de o seriozitate şi disciplină duse la un nivel ridicat, un maestru al gramaticii limbii române şi al poveştilor româneşti. M-a fascinat tot timpul faptul că recita multe poezii şi fragmente din operele scriitorilor români. De la spiritul căruia am preluat pasiunea pentru citit şi de a aşterne pe hârtie diverse gânduri (păstrez şi acum agenda lui unde a scris sfaturi despre agricultură şi despre natură în general, dar şi caietul cu diverse scrieri religioase).

· Fratelui meu, Lazăr Ioan, un suflet de o blândeţe şi bunătate ieşite din comun, un maestru al corectitudinii şi al inocenţei; de la spiritul căruia am preluat puterea de a spune adevărul aşa cum îl văd eu, fără ocolişuri, dar şi firea plină de compasiune.

· Unchiului meu, Năstasă Mircea, un suflet cu o viaţă plină de suişuri şi coborâşuri, un maestru al gândirii analitice, cu o memorie extraordinară; de la spiritul căruia am preluat pasiunea pentru şah.

· Colegului meu, Muşat Theodor, un suflet cu un caracter integru, un maestru al perfecțiunii în tot ceea ce făcea, mentorul meu în „arta” de a fi profesor; de la spiritul căruia am preluat dragostea pentru natură în general, pentru pescuit, tenis de masă şi baschet, dar şi corectitudinea în ceea ce făptuiesc.

· Elevei mele, Mâţă Valentina, un suflet sensibil, de o puritate rară, o maestră a voioşiei, dar şi a atenţiei distributive, cu performanţe deosebite la şah şi tenis de masă; de la spiritul căreia am preluat altruismul şi capacitatea de empatizare în diverse situaţii.

 Fie ca sufletele noastre să se reîntâlnească!

Scroll to Top
Call Now Button
×